Oldal kiválasztása

Micsoda kérdés, nem igaz? Hát nem látja a beteg, hogy ki az orvos, ki a nővér?

Sebők Erika cikkéből kiderül, hogy mi az, amit minden orvosnak hordania kell, ha nem akarja, hogy a nővért szólítsák doktornőnek, őt pedig elküldjék egy kényelmesebb párnáért:

Nem vagyok egy öltözködős típus, pedig nő vagyok. A mindennapjaimon leginkább egy farmerben és pólóban érzem jól magam, amolyan laza stílusban.

A legtöbb időt fehérben töltöm, így a munkahelyem az, ahol legjobban megválogatom a ruháim. Vannak persze kedvenceim, melyek csinosak, kényelmesek, tudok bennük mozogni és nem utolsó sorban: előnye a sok zseb. Különösen azok tetszenek, melyeken külön a tollaknak is van hely, ami nálunk ugye a lényeg.

Nem is hinné egy laikus, mennyi szempontnak kell megfelelni egy nővérruhának. Én nagyon szeretem például a köpenyt, mert védi ruhámat, mellette kényelmes is, de bizony találkoztam már vicces helyzetekkel, ha végig libbentem benne a folyosón … Tudjátok, a beteg számára a köpeny olyan doktornős.

Legyen neked is egy tutijó köpenyed! Kattints, és most 20% kedvezménnyel vásárolhatsz

Időnként érdekes meglepetések érnek a betegágy mellett, az egyik kedvencem a következő történet:

A főszereplője egy idős nénike, aki már felvételekor édes volt, egész lénye telve tisztelettel, szeretettel. Sokáig beszélgettünk, elmesélte nekem egész életét. Miközben megmértem vérnyomását, kifaggattam betegségéről, és ő részletekbe menően, alaposan válaszolt. “Nővérke drága“, így kezdődött minden mondata, végtelenül aranyos volt.

11-e1340922925980

Telt múlt a nap, ebéd után észrevettem, hogy olyan szótlan a mamika. Mikor megkérdeztem tőle, mi bántja, szemlesütve hallgatásba burkolózott. Akárhányszor beléptem a szobába, elfordította a fejét. Teljesen olyan érzésem lett, mintha szégyellné magát. Nem értettem, mi történhetett… Kicsit bántott is a dolog.

Nem értem rá elmerülni a problémában, rengeteg feladatom volt, de megfogadtam, addig nem megyek haza, amíg ki nem derítem, mi bántja. Azonban nem kellett estig várnom…

Egyik beteg ellátása közben sajnos beszennyeződött a pólóm, és kénytelen voltam átöltözni. Egyik kedvencemet vettem gyorsan magamra, mely nagy betűkkel hirdeti: Nővér vagyok!

12717531_1048441095221577_8189410183669505408_n

Ha neked is kell egy ilyen póló, kattints! >>>

Hiszem, hogy nincsenek véletlenek…

Ugyanis képzeljétek el, ahogy beléptem a kórterembe, a mami rám nézett… Láttam, ahogy hunyorít szomorú szemével, majd mikor kiolvasta mi is van írva mellkasomra… Könnyesen mosolyogni kezdett. Odatipegett hozzám, és sírt… Most már aztán teljesen összezavart, mondanom se kell.

– Mi a baj Drága? – fogtam meg a kezét, és nagyon kíváncsi lettem. Ő megszorította kezeim, rám emelte csodásan csillogó, öreg szemeit és magam is meghatódtam, ahogy megszólalt.

– Annyira szégyelltem magam, de megnyugodtam… Nővérke tetszik lenni valóban, igaz?  – kérdezte édesen, én bólogattam értetlenül – Mert tetszik tudni, nem értettem pontosan mikor beszélgettünk és bemutatkozott, kicsit nagyot hallok tudja… Bántott, hogy Nővérkének szólítottam, mert utána gondolkoztam, lehet hogy maga doktornő! Én meg nem adtam meg egy orvosnak járó tiszteletet…

– Jaj, félre ne értsen nővérke! Tisztelem én magukat is…- komorodik el az arca ismét. Mielőtt belegabalyodott volna szegénykém teljesen, közbeszóltam.

Értem, mit akar mondani – mondtam neki nevetve, s hallottam, ahogy koppan a kő a földön – Nyugodjon meg Drága! – szegényt megzavarta a köpenyem, azt hitte doktornő vagyok.

A mami elindult. Lassan csoszogott, tudjátok olyan öregesen előttem. Hallottam szavait is, melyeket motyogott magában csendesen:

– A nővérke a lelkünk gyámolítója, az orvos a testünk gyógyítója…Mindketten értünk vannak. Ők azok, akik nélkülözhetetlenek életünkben…

Végtelenül aranyos volt.

Ha orvosként most döbbentél rá, hogy szükséged van egy új köpenyre, itt több fazon közül válogathatsz. Ha esetleg még mindig szkeptikus vagy, olvasd el Straub Fanni cikkét, ahol öltözködési tippeket ad magánpraxisban dolgozó orvosok számára.

Erika vendégíró a blogon, aki több éve a sikeres apolono.cafeblog.hu szerzője. Alig van olyan nővér az országban, aki ne ismerné közvetlen és őszinte történeteit. Facebook oldalát már több mint kilencezren követik.