Oldal kiválasztása

 

Az életben komoly szerepe van a játéknak, játékosságnak. Az orvosi sztereotípiák azonban kevéssé engedik, hogy a szakmában dolgozók átadják magukat ennek a szemléletnek. Vajon csak a címben említett két véglet létezik? Megtalálhatja-e egy orvos a harmóniát, amikor még nem csorbul a beteg előtti tekintélye, de lelkiismeret-furdalás nélkül mutathatja ki játékos énjét?

orvosi sztereotípia 1

orvosi sztereotípia 1

Az orvosi sztereotípiákról

Orvosokról alkotott sztereotípiákat bárki könnyedén felsorolhat, mélyen él a köztudatban: komoly, távolságtartó, rideg. Raffai Gellért tanulmányában három tipikus sztereotípiát vizsgált az orvosokról:

 • aki elé mágikus elvárásokat támasztanak
 • a távolságtartó technokrata
 • a kellemes emberi tulajdonságokkal rendelkező

Egy másik kutatás* kifejezetten a női orvosokkal szembeni sztereotípiákat vizsgálta 503 orvostanhallgató körében. Eredményeik szerint a hallgatók így jellemezték a női orvosokat: segítőkész szándékúak, de nagy nehézségek árán tudják csak végezni munkájukat.

Mindenesetre a Szinopszis Kft. felmérése igazolja, hogy az emberek 90% nem szeret orvoshoz menni, akut panasz vagy betegség esetén sem keresik fel az orvosukat, hiába félnek az esetleges szövődményektől.

 

orvosi sztereotípia 2

orvosi sztereotípia 2

 

A játék fontossága

Ahogy bevezetőmben is írtam, a játék fontos része az életünknek. Singola Edit írja: „Platón azt mondta:

Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.

Az állítás ma is megállja a helyét, mert a játék ősi ösztönöket mozgat meg, felszínre hozza az emberben rejlő képzeleti-, érzelmi és fantáziaképeket.”

Miben segít a felnőtteknek a játék?

 • a tanulásban
 • a személyiségfejlődésben
 • a környezethez való alkalmazkodásban
 • a stressz levezetésében.

Gondoljunk csak a csapatépítő alkalmakra a cégeknél, ahol játékkal fejlesztik a kompetenciabeli hiányosságokat, és a csoporton belüli csapatszellemet is. Másik jó példa a manapság divatos szabaduló szobák terjedése Budapesten, hiszen a felnőttek is igénylik a játékot, játékosságot.

 

sztereotípia_3

orvos és játék

 

Nem meglepő hát, ha azt írom, az orvosi szakmában is elengedhetetlen a játék és játékosság. Nem kell azonnal szélsőségekben gondolkodni, ahogy azt a címben is kiemeltem. A játékosság nem a beteggel való viccelődést, vagy a bohókás öltözködést jelenti.

Egyszerűen rázzuk le magunkról az orvosi sztereotípiákat, és viselkedjünk személyiségünknek megfelelően hivatásunk gyakorlása közben is.

Három tipp a játékos, vidám orvoslásért

 1. keresztrejtvény, SODOKU vagy más logikai játék két beteg között. Az agytorna azonnal felfrissít, energikus maradsz egész nap.
 2. személyiségedhez passzoló színes, mintás munkaruha. Nem csak saját, de kollégáid és betegeid kedvét is azonnal feldobhatod vele.
 3. közös játék a kollégákkal. Ennek csak a képzelet szabhat határt:
 • havonta egy “színes nap” amikor mind sárgában, zöldben, lilában dolgoztok.
 • pénteki közös reggeli, amikor különleges ételekkel, süteményekkel érkeztek, és munkaidő előtt együtt indítjátok a napot.
 • post-it móka, amikor szokássá válik, hogy titkos, kedves üzenetekkel kommunikáltok a másikkal “Ma remekül nézel ki!“; “A büfében eltetettem az utolsó joghurtot Neked!” vagy “Délben találkozzunk az udvaron, megosztom Veled az ebédemet!

A játék segít majd megbirkózni a szakma nehézségeivel, kezelni a stresszt és harmóniába kerülni önmagunkkal. Ez pedig hamar meglátszik az emberen, és mind a betegek, mind a kollégák észreveszik a pozitív változást.

 

 

*Molnár Regina, Girasek Edmond, Csirádi Adrián és Bugán Antal