Oldal kiválasztása

Ahogyan nem tudjuk elképzelni a balett-táncost tütü szoknya nélkül, vagy a focistát stoplis cipő nélkül, úgy az orvost sem fehér köpeny nélkül. Vagy mégis?

Lehetséges, hogy csak egy városi legenda, miszerint az orvos tekintélye nagyobb, ha fehér köpenyt visel?

Elliot Aronson (ismert amerikai szociálpszichológus) óta tudjuk, minél jobban hiszünk a másik személy szakértelmében és megbízhatóságában, annál inkább engedelmeskedünk útmutatásainak, és annál inkább követjük viselkedését. Az orvosi szakma tagadhatatlanul a bizalomról szól, amely alapvetően megkönnyíti az orvos-páciens viszonyt.

Hogyan nyerhető el tehát a magánpraxist felkereső beteg bizalma? A FoglaljOrvost.hu páciens közvetítő portál tapasztalatai szerint elsősorban a külsővel. A ruházat pozicionál, bizalmat kelt, sikerességhez vezet. Természetesen mit sem ér a frissen vasalt, gyönyörű köpeny egy széles mosoly nélkül.

S hogy ez nem csak szóbeszéd, arra a Medical Journal of America-ban olvasható tanulmány világít rá. A kutatás az orvos öltözéke és a beteg által az orvosba vetett hit közötti összefüggést vizsgálta.

A kísérletben résztvevőknek orvosokról készült fényképeket mutattak. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyiküket választanák háziorvosnak, melyikben bíznának meg leginkább, illetve melyikükről feltételezik a legnagyobb szaktudást. A trükk az volt, hogy a fényképeken valójában ugyanaz az orvos szerepelt, de négy különböző öltözetben; üzleti ruhában, fehér köpenyben, műtősruhában, illetve utcai felszerelésben.

men_white

Nem meglepő módon, a betegek túlnyomó többsége (76%) a fehér köpenyes orvosokat választotta volna legszívesebben háziorvosnak, bennük bízott volna meg leginkább, illetve róluk feltételezte a legnagyobb szaktudást.

(Ha egy nővér hord köpenyt, akkor bizony könnyen őt is orvosnak nézik! Érdekel erről egy vicces beszámoló Erikától, az apolono.cafeblog szerzőjétől? Ide kattintva elolvashatod! )

women_white

Egy jó orvosi köpeny tiszteletet ébreszt a páciensben, kifejezi, hogy egy szakmailag makulátlan orvossal áll szemben. Az elszürkült, zsebénél tintafoltos ruhát, amely csak elavult orvosi szolgáltatásokat idéz fel, mindenképpen érdemes elfelejteni.

Ne a szekrényébe süllyessze el, hanem azonnal vágja a kukába! A páciensek egyszerűen ennél jóval többet várnak el, ha belépnek egy magánrendelőbe. Ott mindennek profizmust kell sugároznia, és ehhez a ruha is hozzátartozik.

Divatról, minőségről és kényelemről köpenyben sem kell lemondaniuk az orvosoknak. Ma már a hagyományos köpenyeken túl olyan darabok is beszerezhetők, melyek inkább blézer/zakó szabásúak, mindemellett betöltik eredeti funkciójukat is, hiszen több zsebbel is rendelkeznek, vagy olyan szövetből készültek, amelyet könnyebb tisztítani (>>> 5 orvosi köpeny, amiből egy biztosan passzol hozzád).

Tanulság: köpenyre fel, orvosok! – Ha nincs ötleted, hol kezdj neki a beszerzésnek, nézz körül itt!

Straub Fanni, aki a MedStyle blog vendégírója, a praxis marketing szakértője, a FoglaljOrvost.hu online portál és a Praxisakademia.hu alapítója.